trtrtr

Epoksi Reçine

23.08.2022
8.662
Epoksi Reçine

Epoxy Reçine Hakkında Daha Önce Duymadığınız 6 Bilgi

Epoxy reçine malzemesinin bilinmeyen özelliklerini öğrendiğinizde gerçekten şaşıracaksınız. Peki bu şaşırtıcı özellikler nelerdir?

Epoxy reçine, sayısız uygulamada yolunu bulan çok yönlü bir malzemedir. Son yıllarda oldukça popüler hale gelen plastik türü olarak bilinir. Macun, yapıştırıcı, dolgu macunu ve boya gibi çeşitli üretim türleri vardır.

Epoksi reçine nedir nerelerde kullanılır?

Epoksi Reçine, bisfenol A (BPA) ve glisidil eterden türetilen sentetik bir polimerdir. BPA, bazı plastiklerde ve reçinelerde bulunan kimyasal bir bileşiktir.
Epoxy reçine, güçlü, dayanıklı, esnek ve ısıya ve kimyasallara karşı dayanıklı olduğu için inşaatta yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, projenizi tercihlerinize göre özelleştirmenize olanak tanıyan çeşitli renk ve kaplamalarda gelir.
Bununla birlikte, çok yönlülüğüne rağmen, epoksi reçine genellikle yanlış anlaşılır. Bu yazıda, muhtemelen daha önce bilmediğiniz epoxy reçine hakkında bazı ilginç gerçekleri tartışılacaktır.

Epoksi Reçine Nerede Satılır?

Epoxy reçine, çeşitli şeyler oluşturmak için kullanılabilen çok yönlü bir malzeme olduğundan mobilyadan döşemeye kadar sonsuz uygulamaları vardır. Ama nereden alabilirsiniz?

Epoksi reçine fiyatları markasına göre değişse de online web sitesinden veya yapı malzemeleri mağazalarından satın alabilirsiniz. Malzeme, sıvı form, toz form ve hatta önceden karıştırılmış form gibi çeşitli formlarda gelir. Ayrıca epoksi reçine fiyatları 20 kg ve üzeri alımlarda daha ucuza alabilirsiniz.

Her biri kendine özgü özelliklere sahip çeşitli epoxy reçine türleri vardır. Örneğin, bazıları metalleri yapıştırmak için tasarlanmıştır, diğerleri ise plastikleri yapıştırmak için tasarlanmıştır.

Epoksi Reçine Nasıl Yapılır?

Her biri kendine özgü özelliklere sahip birkaç reçine türü vardır. Bazıları suda çözünür, bazıları çözücüde çözünür ve bazıları her ikisi de. En yaygın epoksi türleri polyester, akrilik ve alkiddir.

En yaygın olarak, epoksi bir fırça veya rulo kullanılarak uygulanır. Ancak, bir sprey şişesi de kullanabilirsiniz. Genel olarak, yüzeye uygulamadan önce reçineyi bir katalizör ile karıştırmak isteyeceksiniz. Karışım uygulandıktan sonra 24 saat içinde kürleşir.

1.      Epoksi reçine hammaddesi nedir?

Epoksi Reçineler, bisfenol A’dan (BPA) türetilen termoset polimerlerdir. BPA, kanser, diyabet, obezite ve kalp hastalığı gibi sağlık riskleriyle bağlantılı kimyasal bir bileşiktir.

2.      Epoksi reçine 1 kg için kaç m2 alan kaplar?

Hayatı kolaylaştıran teknoloji hakkında sıklıkla 1 kg epoksi reçine kaç m2 alan kaplar gibi soruların cevapları merak edilir. Epoksi uygulanacak zemin, pürüzlü halinde olmalı ya da kurumaya bırakılacak yüzeyde silis kum olmalıdır.

Kumlu bir yüzey için 400 gr, ara kat için 350 gr, son kat için 1,3 kg epoksi reçine yeterli olacaktır. Kısaca 1 kg epoksi reçine, maksimum 3 m2 alan kaplar.

3.      Epoksi parlatmak için ne kullanılır?

Genelde epoksi, 24 saat sonra kuruyacağından yüzeyinin daha parlak olması için çeşitli çalışmalar yapılır. İlk olarak kurumasının ardından sırasıyla 80-120-140-600-800-1200-1500-3000 gibi su bazlı zımparalarda zımparalanır. İşlemler bittikten sonra yüzeye pasta uygulayarak kalan ince çiziklerden arındırılmış olur.

4.      Epoksi masa nasil Parlatilir?

Epoksi masa yukarıda bulunan zımparalama işlemleri tamamlandıktan sonra yüzeyde toz, leke kalmayacak şekilde temizlenir. Daha sonra pastadan biraz alınarak yüzeye sürülür. Polisaj makinesi yüksek devirde çalıştırılarak pasta işlemi ile yüzey parlatılır.

5.      Epoksi neden matlaşır?

Epoxy reçine yapısı ile çevreden çabucak etkilenir. Bunun nedeni sıcak, kuru koşullarda kullanılmayan, sertleştirici maddesinin havada karbondioksit ve nem ile temasından gerçekleşir. Uzmanlar tarafından epoksinin nemsiz ve sıcak koşullarda kullanılması tavsiye edilir.

6.      Epoksi neden bulanık olur?

Epoksiyi bulanık yapan şey, üzerinde oluşturduğu hava kabarcıklarıdır. Genelde bu iki şekilde oluşur; birincisi havanın oluşturduğu kabarcık, ikincisi ise sertleştirici reaksiyonunda oluşan kabarcık türüdür. Kabarcıklar oluştuysa, karışımın üzerine çakmak ile ısıtarak sorunu çözebilirsiniz.

 

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Ahmet Yılmaz
Ahmet Yılmaz
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?